Het mah-jong spel

Mah-jong is een spel dat voornamelijk wordt gespeeld in Aziatische landen. Het is ontstaan in China maar heeft inmiddels de hele wereld veroverd. Ook in Nederland is het populair geworden. Het wordt thuis gespeeld, maar er worden ook officiële toernooien georganiseerd.

Geschiedenis en uiterlijk

Het Mah-jong spel is ontstaan in China in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen een ambtenaar elementen van verschillende kaartspelen samenvoegde tot een nieuw spel. Voor mah-jong maakte hij gebruik van stenen. Die konden op tafel worden uitgelegd zonder weg te waaien en waren bovendien slijtvast en minder snel vervuild.

Een mah-jong set bestaat uit 144 stenen. De stenen zijn in verschillende groepen in te delen. Zo zijn er genummerde stenen met kringen, bamboe of Chinese tekens. Deze stenen hebben naast het symbool uit de reeks ook een cijfer van één tot en met negen. Van elke steen zijn er vier in het spel, er zijn dus bijvoorbeeld in totaal 36 bamboe stenen.

Het mah-jong spel leren spelen

Mah-jong ziet er ingewikkeld uit, het wordt niet voor niets ook wel het “spel van de tienduizend mogelijkheden” genoemd. Er zijn daarnaast nog veel variaties op regels en spelwijzen. Toch zijn de basisregels eenvoudig. Naast een Mah-jong set heb je vier spelers, een dobbelsteen en een tafel nodig om te kunnen beginnen.

Eerst worden alle stenen geschud en in een vierkant op tafel gelegd. De stenen liggen met de afbeelding naar beneden in een muur. Iedereen pakt 13 stenen en er wordt gedobbeld om wie mag beginnen. Als je aan de beurt bent pak je één steen van de stapel en leg je één steen met afbeelding naar boven weer terug in het midden. Je houdt dus altijd 13 stenen. Om te winnen heb je 5 combinaties nodig, waarvan precies één paar.

Een paar is de combinatie van twee precies dezelfde stenen, bijvoorbeeld twee bamboe stenen met nummer vier. Andere combinaties zijn te vergelijken met poker. 'Pung' en 'Kong' zijn respectievelijk een 'Three of a kind' en een 'Four of a kind'. Verder heb je nog 'Chow', dit is te vergelijken met een 'Straight'. In Mah-jong bestaat dit altijd uit drie stenen, niet de vijf die je bij poker nodig hebt.

Het online mah-jong spel is wel gebaseerd op dezelfde stenen, maar is een ander spel omdat het alleen gespeeld wordt. Wanneer je het vergelijkt met kaartspelen, lijkt online mah-jong het meest op solitaire.

Het klassieke mah-jong spel heeft wat betreft tactiek meer weg van bridge, al spelen de spelers bij mah-jong individueel en niet in paren.


Delen